"Eftersom vi inte kan veta allt om något, borde vi veta lite om allt."
Blaise Pascal (1623-1662)

AUG - OKT 2020
Tisdagen den 20 oktober 2020 - klockan 16:58
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Krönika

Ganska nöjd ändå..


Mari-Anne Bengtsson 2020-05-19


Det är vår, men inte riktigt vilken vår som helst. Ok, jag kommer att beröra rådande Coronapandemi, men innan jag fördjupar mig i det arbete på distans, som vi bedriver på grund av omständigheterna, så vill jag också nämna vädret. Med tanke på hur vi har det, så behöver vi ett vackert uppiggande väder, men maj månad i år har hittills varit väldigt kall. Det är således väldigt trist på alla plan, trots att vi försöker hålla humöret uppe så gott det går.


Jag gläds åt vädrets skiftningar som blir mycket påtagliga genom bilrutan, när jag kör den lövkogskantade vägen fram till Kunskapsporten i Kungsör. Ena dagen skiner solen, andra dagen möts jag av kraftig storm och på den tredje dagen så singlar snöflingor stora som tefat (lite överdrivet) sakta sakta ner och skapar julkänslor i mitt bröst. Idag är vädret neutralt, vilket betyder varken det ena eller det andra.
Ni förstår; dagarna numera är en enda lång väntan på att någonting ska ta slut. Det som de första distansveckorna här på skolan var nyhetens behag, har tyvärr successivt blivit ett tristessens dilemma. Konstigt vore det ju annars. Vi längtar efter våra elever och de längtar efter oss. Vi är sociala varelser och jag undrar vad distanseringen och interneringen i karantän kommer att göra med oss på sikt? Kommer vi att våga ta varandra i hand i fortsättningen? Kommer vi att våga krama varandra..gud förbjude? Är det två meters avstånd som för alltid skall gälla? 
Kanske kommer våra elever, barn och barnbarn att minnas den här tiden som ”det var då allting förändrades och vi började bry oss om varandra och vi slutade att ta allting för givet”. Spåren kan endast tydas i den framtid som är vår. Det var nu som vi började uppskatta sjukvården och de hjältar som gör den största insatsen i mannaminne precis som under krigstid. Det är bara det att den här gången handlar det om kriget mot ett dödligt virus, precis som i en katastroffilm av Irwin Allen.

Vi på Kunskapsporten VIVA i Kungsör, hanterar situationen på bästa sätt precis så som alla andra kommunala vuxenskolor i Sverige gör. Vi utbildar vår personal i digitala verktyg och både lärare och elever lär sig efter hand, och vi fångar upp och glömmer inte bort elever. Undervisningssättet passar självklart inte alla, men med flexibilitet och anpassning får vi det att fungera och vi sätter betyg, precis som annars, till slut. Ibland efter påtryckningar som ju alltid sker. Utan nationella prov. Vi kan, för vi är professionella. Vi klarar det tillsammans.

Tystnaden i lokalerna talar dock sitt tydliga språk. Förutom kollegors lågmälda surrande, hör jag bara fläktarna i huset. Sticker jag ut näsan så hör jag fågelkvitter, men här inne hos mig fortsätter mitt knattrande på tangentbordet. Jag tar fram ännu ett dokument att rätta. Det trettioförsta idag…
Det går framåt. Mina elever är flitiga, och jag känner mig, åtminstone just nu, ganska nöjd ändå…

/Mari-Anne Bengtsson
(Majsan)


Tipsa en vän     Skriv utKrönika

Om att skapa en filmupplevelse


Idag tycker man att det hör till vardagen att ha tillgång till film. Vi har filmkanaler i vårt TV-utbud, vi abonnerar på Netflix och vi kollar på Youtube i våra mobiler, och så tror man att film når...

Läs mer
Krönika

Fullärd blir man aldrig

Sol ute, sol inne.
Sol i hjärta, sol i sinne


Det är fortfarande väldigt varmt, och vi hukar oss under värmeböljan som vi hoppas snart skall ha sköljt över oss....

Läs mer
Krönika

Tankar om livet

Känslan som infinner sig i magen när livet är så fantastiskt men så orättvist på samma gång.


Denna sommardag har bjudit på en värme långt...

Läs mer
Krönika

Att leva som högkänslig


I hela mitt liv har jag haft en känsla av att inte passa in, att jag har varit annorlunda och känt mig missförstådd. Jag har alltid lagt märke till mycket små...

Läs mer

Alla människor har en egen historia att berätta...

VIVA News
Ansvarig utgivare:   Kunskapsporten Kungsör
Webmaster:   Mari-Anne Bengtsson
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
VIVA News
Ansvarig utgivare:   Kunskapsporten Kungsör
Webmaster:   Mari-Anne Bengtsson